Speurneus 2016

Bestaat Europa?

Speurneus is een website die leerlingen van het 5e en 6e leerjaar Europa laat ontdekken. Dit jaar vertrekt Speurneus van de vraag 'Bestaat Europa?'. Voor heel wat kinderen, en ook volwassenen, is het soms moeilijk om je iets voor te stellen bij Europa. Want Europa zie je toch niet? Of wel?
Met Speurneus kan je met de hele klas op zoek gaan naar Europa.  Aan de hand van zoekopdrachten kan je Europa online op een leuke manier ontdekken.
Alle leerlingen die een stukje Europa gevonden hebben tijdens hun online zoektochten, kunnen dat tonen in de finale op 21 maart 2016. Scoort jouw klas als beste, dan krijg je de titel 'Europese klas van het jaar' en win je een leuke daguitstap met de hele klas. Deelnemen aan Speurneus is volledig gratis. 

Zoek Europa

De zoekopdrachten staan in de gele kader 'Zoek Europa' opgedeeld volgens thema: geschiedenis, landen of verwezenlijkingen van de Europese Unie. Je kiest als leerkracht zelf welke opdrachten je doet. Door op een zoekopdracht te klikken, kan je zien hoeveel tijd je er best voor vrijmaakt, of het een klassikale of individuele opdracht is en of je de opdracht kan doen met pc’s, smartphones en/of tablets.

Bij elke zoekopdracht staat een rode pijl die naar een website, tool of app leidt die je nodig hebt om de opdracht te doen. Soms staat er ook een blauwe pijl bij waar een antwoordblad of afbeelding achter zit die je ook nodig hebt. Er staat een korte uitleg bij maar als leerkracht bekijk je best ook even de pagina 'leerkrachten' om de opdrachten vlot in de klas uit te voeren. 

Europa gevonden!

Op 21 maart vindt de finale Speurneus plaats. Op die dag kunnen leerlingen tonen wat ze doorheen de zoekopdrachten te weten zijn gekomen. Vanaf 15 februari kan je jouw klas inschrijven voor de finale. De klas die aantoont dat ze het meest weet over de EU, wordt Europese klas van het jaar en wint een daguitstap.

Op 21 maart heb je tussen 8u en 18u tijd om de finale te doen. Die bestaat uit 30 vragen en 3 bonusvragen. De leerlingen vullen elk de 30 vragen in. Leerlingen moeten zich op voorhand NIET apart inschrijven. Als de leerkracht de klas heeft ingeschreven, krijgt hij/zij een klascode gemaild (die staat ook bij het klasprofiel) waarmee de leerlingen op de finaledag kunnen inloggen. Ze moeten enkel hun naam nog ingeven en kunnen dan van start gaan. Deelname aan de finale gebeurt dus online in de klas.

Leerkrachten kunnen op 23 maart (9u) de scores van hun leerlingen op het klasprofiel bekijken. Ook de correcte antwoorden zullen dan beschikbaar zijn. Op die datum zullen ook de winnaars van de finale bekend gemaakt worden. Per provincie zal er één winnaar uit de bus komen. De winnende klassen worden persoonlijk gecontacteerd.

speurneus by ryckevelde 2019 COPYRIGHT